Rozšírené chránené územie Kyjovského pralesa sa stalo realitou

25.05.2007 Humenné

Valaškovce 25. mája (TASR) - Osadením informačných tabúľ uviedli dnes do života rozšírenú prírodnú rezerváciu Kyjovský prales v okrese Humenné v pohorí Vihorlat vo vojenskom obvode Valaškovce.
Unikátna rezervácia lesov so zachovalým pralesovým charakterom bola pôvodne na 53 hektároch (ha). Jej nová výmera je 397 ha. Vyhláška Krajského úradu životného prostredia v Prešove o rozšírení územia rezervácie nadobudla účinnosť od 1. marca 2007. Iniciátorom bolo Lesoochranárske zoskupenie (LZ) Vlk so sídlom v Tulčíku v okrese Prešov. Ako však pre TASR uviedol koordinátor akcie Viliam Bartuš, od podania návrhu po definitívne rozhodnutie prešli len tri roky, čo je výsledok aj ústretovej spolupráce medzi zoskupením Vlk a Ministerstvom obrany SR, Vojenskými lesmi a majetkami SR a Štátnou ochranou prírody Chránená krajinná oblasť Východné Karpaty. Na základe dohody, ktorá je zakotvená aj vo vyhláške, nebude sa tu ťažiť drevo a poľovať na lesnú zver.
Na tabuliach je uvedený okrem základných údajov o rezervácii aj účel ochrany, ktorým je ochrana prírodných procesov nenarušených ľudskou činnosťou. Podľa Bartuša je rezervácia vzácna pestrosťou drevín a veľmi vysokou pestrosťou rastlín a húb. Vyskytujú sa aj 300-ročné buky, stojace i ležiace. Je mnoho vývrtov, čo vytvára veľmi zaujímavý biotyp na študovanie. Z dnešnej výmery rezervácie bola jej časť pred pár rokmi obhospodarovaná. Ojedinelosťou je aj fakt, že rezervácia sa nachádza vo \"voľnej krajine\", mimo väčších chránených území. Naznačil, že čoskoro bude pravdepodobne zapísaná do svetového prírodného dedičstva UNESCO v kategórii Karpatské pralesy.
LZ Vlk má spracované podklady o rôznych iných územiach, ktoré by sa mali vyhlásiť za chránené, prípadne rozloha doterajších chránených území by sa mala rozšíriť. Ani jeden projekt nie je ešte v konečnej fáze. Išlo by predovšetkým o Národný park Poloniny. Pred rozšírením územia Kyjovského pralesa sa LZ podarilo rozšíriť rozlohu rezerváciu Udava v NP Poloniny. Celý proces od podania návrhu v roku 2001 však trval päť a pol roka.
 

Vyberte región